PDF Print E-mail

Iedereen komt wel eens op een punt in zijn leven dat hij of zij het gevoel heeft dat de dingen waar het om gaat onhaalbaar lijken, dat er een onoverkomelijke impasse dreigt, dat het bereikte het toch niet blijkt te zijn, dat de druk toeneemt, dat er zich ook geen oplossingen aandienen. Het wordt dan tijd om op een inventieve manier na te denken over het eigen leven. Hier sluit dit traject op aan. Het gaat er om een omslagpunt te vinden van vastgelopen strategieën naar zelf gestuurd handelen.

Om makkelijker afstand te kunnen nemen van stereotype gedragspatronen en van het leven tot nu toe, vindt dit coachingstraject plaats in een niet alledaagse omgeving. De persoon neemt letterlijk en figuurlijk afstand en staat daardoor eerder open voor veranderingen. Hij kan niet terugvallen op ineffectief gedrag, ingeslepen en verankerd in de dagelijkse beslommeringen.

Gedurende een aantal opeenvolgende dagen, afgewisseld met periodes van rust en ontspanning, begeven cliënt en begeleider zich in Zwitserland buiten gebaande paden. Hierbij thematiseert de cliënt zijn ervaringen, levensdoel en problemen in een doorlopend gesprek. De beslotenheid en typische hiërarchie van wacht- en spreekkamer is vervangen door een open sociale en geografische ruimte. Deze bezielende omgeving bepaalt dat gesprekken wel onderbroken kunnen worden, maar niet afgebroken.

De werkwijze in Zwitserland steunt sterk op de interesse die de cliënt heeft voor dit bijzondere en tijdsintensieve coachingstraject. Interesse is een wezenlijke indicatie bij de inschatting of en voor wie dit project van belang kan zijn. Door zijn inzet en betrokkenheid heeft de cliënt vanaf het begin het initiatief. Op een vanzelfsprekende manier krijgt de samenwerking tussen cliënt en begeleider gestalte. De cliënt neemt de begeleider niet waar als een autoriteit op afstand, zodat deze zijn kennis, ervaring en expertise op een meer toegankelijke manier ter beschikking kan stellen.


Een verandering te bewerkstelligen op belevingsniveau is een essentiële doelstelling bij deze coaching, maar het handelen blijft de toets. Een effect van deze benadering is, dat eenmaal terug in Nederland, de persoon eerder in staat is om, op basis van een sterk gevoelde motivatie, nieuwe condities te creëren. Op zo’n manier vindt de gevreesde terugval in de oude situatie niet plaats en kan de nieu­we ervaring worden geconsolideerd en daardoor behouden blijven.

Plaats, setting, werkwijze en benadering staan garant voor een effectieve en plezierige samenwerking. Het spreekt vanzelf dat dit coachingstraject wordt afgestemd op persoon en functie. Privacy is even essentieel als de mogelijkheid er incognito te kunnen zijn. De begeleiding is in handen van drs K.E. van de Velde (1940). Hij heeft jarenlange ervaring in het ontwikkelen van kortlopende coachingstrajecten waarbij hij ook zijn kennis als psychoanalyticus inzet. Hij is lid van de International Psychoanalytical Association (IPA).