PDF Print E-mail

I   Leiderschap

Leidinggeven en persoonlijkheid van de leidinggevende staan met elkaar in wisselwerking. Leidinggevenden weten dit en ervaren dit, bijvoorbeeld als er zich kritieke situaties voordoen en de druk toeneemt. In kritieke omstandigheden vindt er een ongevraagde toetsing plaats van de effectiviteit van het leiderschap. De balans tussen dit leiderschap en de persoonlijkheid wordt dan van bijzonder belang. Vooral in de top van organisaties kunnen er verregaande, ongewenste gevolgen optreden, als de manager zich hiervan onvoldoende bewust is. Het is exact hier, bij deze balans, waar dit begeleidingsaanbod zijn aangrijpingspunt heeft. De doelstelling is dan ook het optimaliseren van de relatie tussen leiderschap en persoonlijkheid.

 

II   Reorganisaties

Reorganisaties hebben dikwijls vergaande maatschappelijke en persoonlijke gevolgen voor de zittende managers. Herplaatsing of ontslag van directeuren of het hogere kader zijn geen uitzondering meer. Een consciëntieuze en persoonlijke begeleiding van deze functionarissen is voor alle partijen van wezenlijk belang. Dit geldt als eerste voor de betrokkene zelf. Door een goede begeleiding kan hij of zij de situatie leren accepteren en zal eerder in staat én bereid zijn om nieuwe mogelijkheden voor zichzelf te gaan exploreren. De organisatie zal ontdekken dat een zorgvuldige benadering zich vertaalt in een prettiger en soepeler verloop van de herplaatsing, dan wel een afscheid. Een vroegtijdige herkenning van dit belang voor alle betrokkenen speelt een bepalende rol bij het bereiken van een positief resultaat.

 

III   Persoonlijk leven

Iedereen komt wel eens op een punt in zijn leven dat hij of zij het gevoel heeft dat de dingen waar het om gaat onhaalbaar lijken, dat er een onoverkomelijke impasse dreigt, dat het bereikte het toch niet blijkt te zijn, dat de druk toeneemt, dat er zich ook geen oplossingen aandienen. Het wordt dan tijd om op een inventieve manier na te denken over het eigen leven. Hier sluit dit traject op aan. Het gaat er om een omslagpunt te vinden van vastgelopen strategieën naar zelfgestuurd handelen (zie ook persoonlijk traject).